Coach Kiezen en Kosten

coach kiezen kosten

Hoe vind ik de juiste coach en wat kost dat eigenlijk?

Zoveel mensen, zoveel coaches | De bomen en het bos

Vind een Boom
Wanneer je voor het eerst op zoek gaat naar een coach kom je er al snel achter dat er ongeveer net zoveel coaches zijn als dat er mensen in de Randstad wonen. Onhandig, maar waar. Dat komt omdat het beroep van coach een onbeschermd beroep is. Iedere ‘nutcase’ die wil coachen mag en kan -zonder enige vorm van opleiding- een bordje op zijn of haar deur hangen, naar de kamer van koophandel gaan en gaan werken als coach. Dus wat te doen?

Een handige en betrouwbare start is om een ervaringsdeskundige te vragen. Ken je iemand (liefst iemand wiens mening je op prijs stelt) die ervaring heeft met een coach, vraag hem of haar gewoon naar hoe hij dat traject of gesprek ervaren heeft. Makkelijk, snel, betrouwbaar en het kost niks.

Een andere mogelijkheid is om je zoektocht te starten op internet. Bijvoorbeeld een combinatie van zoeken op locatie (liever in je eigen woonplaats of juist heel ergens anders?) en dan een kijkje nemen op de website. Die eerste ‘look & feel’ van de website kunnen je al een eindje op weg helpen in de goede richting. Mogelijk heeft de coach er wat tips en tricks op staan of een aantal leuke blogs die je meteen een indruk geven van wat voor coach hij/ zij is. Want het allerbelangrijkste bij welke coach je dan ook uitkiest, is de KLIK. Vaak aan de stijl van de website kun je al een eerste indruk krijgen of deze betreffende coach wel of niet iets voor jou is.

Kennismaken
Als je deze eerste horde hebt genomen en je hebt een coach gevonden die bij je lijkt te passen, is de volgende stap: Kennismaken.
Een kennismaking kan tegenwoordig live en face tot face, maar ook via een live video, zoom, teams-verbinding. Zo heb je in elk geval geluid én beeld. Uiteraard kun je ook altijd bellen of contact zoeken per mail. Zeker als je wat schroom voelt om direct live een gesprek aan te gaan. Houdt er alleen wel rekening mee dat je bij alleen mailcontact beeld en geluid mist. Deze twee elementen kunnen behoorlijk bepalend zijn voor of er een match is tussen jou en de coach! Veel van ons zijn over het algemeen vrij visueel ingesteld en ja, het oog wil ook wat. Iets dat (iemand die) voor jou prettig is om naar te kijken.

Veiligheid en vertrouwen
Is het dan zover dat je de kennismaking hebt, is het een kwestie van afgaan op je gevoel. Of je hoofd als je dat meer vertrouwt. Maar de klik, de match. Daar gaat het over. Is die er niet, stop en ga door naar de volgende. Dat is helemaal oké. Het gaat tenslotte om jouw proces.

Tijdens het kennismakingsgesprek mag je expliciet aandacht geven aan veiligheid en vertrouwen. Dat zijn ongeveer de belangrijkste pijlers waarop een coaching is gebouwd. Als jij je veilig voelt om in vertrouwen alles tegen jouw toekomstige coach te zeggen, zit het meestal wel goed.

Bij een professionele coach is zo’n kennismaking vrijwel altijd zonder kosten en geheel vrijblijvend. Na dit kennismakingsgesprek besluit je dan of je doorgaat met deze betreffende coach.

Wat kost dat dan?
Het eerlijke antwoord is: Dat hangt er vanaf. Meerdere factoren spelen een rol. Een van de belangrijkste is de ervaring van de coach. Best wel een belangrijk aspect, toch? Over het algemeen zal een coach die net start een wat lager uurtarief hanteren dan een coach met jarenlange ervaring. Daarnaast spelen ook aanvullende opleidingen, kennis, kunde, locatie en doelgroep een belangrijke rol.

Mijn ervaring? If you pay peanuts, you’ll get a monkey. Niet altijd natuurlijk, maar als vuistregel vind ik deze zelf heel handig.

Een goede, betrouwbare coach met een gedegen (coach)opleiding begint bij zo’n €80,- per uur. Coaches met meer ervaring, kennis en kunde gaan al snel naar €100,- tot €150,- per uur. Een enkeling vraagt zelfs meer dan dat, tot wel €250,- per uur of nog meer. Het is maar net wat je wilt. Jouw portemonnee kan je helpen bij dit antwoord.

Over het algemeen worden tarieven van coaches ervaren als “poeh, dat is een hoop geld.” Zelfs van degene die het makkelijk te besteden hebben. Ik snap dat best, en als ik eerlijk ben, keek ik er vroeger zelf ook zo tegenaan. Wat ik me toen nog niet realiseerde was dat zo’n coach ook gewoon een volle week werkt. En al die uren moeten -net als dat wanneer je een (vast) contract hebt- betaald worden. Dat is nou eenmaal wat het is. Leuker kan ik dit niet maken. Of nou… eigenlijk wel. Want als je bij mij in de praktijk komt, besef je dan dat je al het geleerde kunt toepassen voor de rest van je leven. Je investeert dus in jezelf nu én in de toekomst. Hoe fijn is dat? Een eenmalige investering met levenslang rendement als het ware. Wees eerlijk, dat wil iedereen wel.

Wat betaal ik bij TB 1812?
Dus hoe zit het dan bij mij in de praktijk? Met 15 jaar ervaring en een heleboel kennis en kunde betaalt bij mij geen peanuts, maar ook niet de hoofdprijs. Je investeert wel in jezelf en in je eigen toekomst. En om het precies te weten klik je hier als je je als particulier wilt aanmelden, en hier wanneer je een zakelijke cliënt bent.

Wordt coaching vergoed/ is het aftrekbaar?
Tot slot nog iets over vergoedingsmogelijkheden of aftrekbaarheid.

Vergoeding
Coaching wordt slechts in een enkel geval vergoedt door een verzekeringsmaatschappij. Veel vaker kun je bij je werkgever terecht om (gedeeltelijke) vergoeding te bespreken. Zeker als jij een coachtraject start om burn-out of bore-out te voorkomen. In elk geval is het de moeite waard om dit eens met jouw leidinggevende te bespreken.

Aftrekbaar?
Als particulier geldt het volgende. Wanneer je kiest voor loopbaan coaching is dat aftrekbaar als studiekosten. De belastingdienst stelt wel een paar eisen. Allereerst moet het doel van de coaching zijn: verandering van positie, het op peil houden of verbeteren van kennis en het verwerven van inkomen. Daarnaast gelden de volgende voorwaarden:
• je hebt geen studiefinanciering
• Het moet betrekking hebben op jouw loopbaan
• Het leertraject dat je volgt, wordt begeleid door en staat onder toezicht van een bevoegd coach
• De kosten drukken op jou of jouw partner
• In 2020 geldt een drempelbedrag van €250,-. Kosten boven dit drempelbedrag zijn aftrekbaar
• In 2020 geldt een maximum vergoeding van €15.000,-

Zie voor meer informatie: Belastingdienst Studiekosten

Ben jij ZZP’er? Dan kan coaching aftrekbaar zijn onder de noemer zakelijke coaching als bedrijfskosten. En uiteraard kun je als zelfstandig ondernemer de B.T.W. terug vorderen. Je doet er altijd verstandig aan om dit zelf na te kijken of vragen bij de belastingdienst. Leuker kunnen ze het tenslotte niet maken, wel duidelijk.

marischka scheltus
Marischka Scheltus heeft ruim 15 jaar ervaring als coach.
Te veel ballen in de lucht? Moe en opgejaagd? Weet je even niet meer hoe het verder moet? Met één of enkele sessies heeft Marischka je weer op de rit. Ze zorgt ervoor dat je het weer ziet zitten en met vertrouwen de volgende stap zet. Het mooie is dat ze de kunst verstaat om je zélf te laten ervaren wat je nodig hebt. Op een concrete, krachtige en liefdevolle manier, desgewenst in combinatie met fysieke training. Je voelt en wéét gewoon dat je er weer tegenaan kunt als je bij haar de deur uitstapt.