En ... Stop!

stoppen met denken

Ik wil denk ik stoppen met denken… denk ik


Door-denken
Lange tijd heb ik gedacht dat ik de enige was wiens hoofd nooit stil stond. Altijd vliegt, rent, springt, kruipt of glijdt er wel een of andere gedachte voorbij. Aan iets of aan niets.

doordenken
Aan nuttige dingen die ik echt moest onthouden, en nutteloze feitjes zoals dat het plastic uiteinde aan je veters een nestel heet. Zelfs ’s nachts gaat mijn hoofd door. Dromen nemen dan al snel de plek in van gedachten en wedijveren om de beste plek in mijn hoofd. Maar wat echt irritant kan zijn, is de muziek! De hele nacht speelt er in mijn kop een liedje. Ergens op de achtergrond; altijd aanwezig. En nee, natuurlijk nooit het hele nummer, waarom zou dat? Dan zou ik gewoon een extra playlist hebben. Maar nee, altijd maar een coupletje en een refreintje en soms zelfs maar één regel. Steeds opnieuw en opnieuw en opnieuw… totdat ik wakker word. “Kon ik maar stoppen met denken”, denk ik dan.

Nooit gedacht dat een mens zoveel denkt
Herken je dat? Die never ending stroom aan gedachten? Dat altijd maar aan staande hoofd? TOP! Je bent dus niet de enige! Sterker nog, een mens heeft gemiddeld 40.000 tot 60.000 gedachten per dag. Het hebben van zoveel gedachten is dus een volstrekt normaal verschijnsel. En over het algemeen kunnen we daar ook de aandacht aan geven die die ene specifieke gedachte verdient. Van Urgent en Belangrijk tot Nutteloos of gewoon Grappig.

Gedachten als een zoemend insect
Wat ik bijzonder vind aan gedachten is dat ze vaak betrekking hebben óf op het verleden óf op een toekomstige gebeurtenis. Want wie heeft dat nou niet, dat ie onder de douche in elk denkbeeldige debat of in iedere herbeleefde discussie precies weet wat ie had willen of moeten zeggen?

stop omdenken
Dat je tijdens die oersaaie Teamsvergadering al 3 keer je boodschappenlijst opnieuw hebt gemaakt en hebt bedacht dat het nu echt tijd wordt om ’s een keer de onderste lade van je kast uit te mesten. Verleden of toekomst. En nogmaals, zolang je daar passende energie en aandacht aan kunt geven, lekker zo laten. Het wordt pas vervelend als je steeds terugkerende en weinig helpende gedachten hebt. Of zelfs gedachten waar je ’s nachts van wakker ligt of die je stemming negatief beïnvloeden. Gedachten die je blijven lastig vallen; als een irritant zoemend insect. Dat zijn ook meestal de vragen die ik hier in mijn praktijk krijg. En dan met name: hoe stop ik mijn negatieve gedachten of drukke hoofd?

Denk ’s hieraan
Ik heb daar een paar gedachten over die ik graag met je deel. Allereerst helpt het om je te beseffen dat zoveel gedachten op een dag een volstrekt normaal verschijnsel is. Verder helpt het je te realiseren dat je je gedachten alleen maar hebt; je bent ze niet. Jouw gedachten zijn niet één-en-hetzelfde ding als jouw identiteit. Als je dat weet, kun je de meeste gedachten laten voor wat ze zijn, of er al dan niet direct aandacht aan geven. Als het een gedachte is die met een actie van minder dan 2 minuten tot het verleden behoort, doe er dan direct iets aan. Dan heb je dat maar gehad.

Niets
Daarnaast wil ik je uitdagen. De volgende keer dat je een weinig helpende of negatieve gedachte hebt, doe eens niets. Ja, je leest het goed: niets doen. Alleen opmerken (want dat deed je toch al) en verder niks. Geen nieuwe gedachte ervoor in de plaats zetten, geen ademhalingsoefening, geen meditatie, geen enkele actie, behalve zijn. Blijven ademhalen, dat is dan wel noodzakelijk, maar dat doe je gelukkig zonder erbij na te denken. Dus, gewoon: zijn. Niks meer, niks minder.

Natuurlijk kun je dan -in gedachten, waar anders- een klein gedachtenreisje maken. Een reis langs

denk niets
1. Welke gedachte is het precies?
2. Welke invloed heeft deze gedachte op mijn stemming?
3. Welke invloed hebben deze gedachte en bijbehorende stemming (emotie) op mijn lijf?
Maar ook dan doe je verder niks. Je merkt het op. Misschien valt het je op dat je chagrijnig wordt of boos of verdrietig. En het kan zijn dat je opmerkt dat je hartslag omhoog gaat. Mogelijk verhoogt ook je zweetproductie. Er kunnen allerlei chemische en fysiologische processen op gang worden gebracht door één enkele gedachte. Hoe het ook zij, door niets te doen, gebeurt er ook niets. En als je dat maar lang genoeg doet, gaat die gedachte vanzelf voorbij!

Hoe gaaf is dat? Stoppen kun je ze toch niet. Ja, misschien als je een zeer geoefende yogi bent. Maar voor de rest van ons geldt dat we die veertig tot zestigduizend gedachten echt met geen mogelijkheid uit kunnen zetten. Dus als dat toch niet kan, doe dan eens heerlijk NIETS!


Dit is het antwoord op mijn overpeinzing Kracht en Onmacht

marischka scheltus
Marischka Scheltus heeft ruim 15 jaar ervaring als coach.
Te veel ballen in de lucht? Moe en opgejaagd? Weet je even niet meer hoe het verder moet? Met één of enkele sessies heeft Marischka je weer op de rit. Ze zorgt ervoor dat je het weer ziet zitten en met vertrouwen de volgende stap zet. Het mooie is dat ze de kunst verstaat om je zélf te laten ervaren wat je nodig hebt. Op een concrete, krachtige en liefdevolle manier, desgewenst in combinatie met fysieke training. Je voelt en wéét gewoon dat je er weer tegenaan kunt als je bij haar de deur uitstapt.