Onbekend maakt ...

ontdek potentieel

Het onbekende als ontdekkingsreis

 

Onbekend als equivalent van onveilig?
Onbekend maakt onbemind. Dat gezegde kennen we allemaal wel. En de meeste van ons hebben daar ook wel een gevoel bij of er ervaring mee. Onbekend betekent vaak onveilig. Iets waar we nog geen referentiekader voor hebben. Waarvan we niet weten (of op basis van eerdere ervaring kunnen inschatten) hoe we ermee moeten omgaan. Hoe we gaan reageren. Onbekend heeft iets in zich van geen controle hebben. En er zijn nu eenmaal genoeg mensen die graag de controle willen houden. Daarom maakt onbekend al snel onbemind.

Of onbekend als onontgonnen?
Behalve wanneer je je realiseert dat ‘onbekend’ ook een schat aan nieuwe mogelijkheden, kansen, inzichten en ervaringen kan opleveren. Een nieuw referentiekader kan scheppen. Als je maar open staat voor het onbekende vanuit een onderzoekende positieve nieuwsgierigheid. Als een goudzoeker op zoek in onbekende grond naar een meest waardevolle grondstof. Nieuwsgierig naar de mooie en constructieve en creatieve en verbindende en krachtige en liefdevolle grondstoffen in jou.

Onbekend is een tikkeltje ongemakkelijk
De vraag is wel of je bereid bent om tijdens deze ontdekkingsreis een tijdje te verduren dat het gevoel van onbekend ook een tikkeltje ongemakkelijk kan zijn. Want ja, ook dat gevoel van ongemakkelijk zijn, is onbemind. Meestal als we ons ongemakkelijk of oncomfortabel voelen, doen we er direct alles aan om dat gevoel weer ongedaan te maken. We lachen het weg. We maken onszelf wijs dat we helemaal okay zijn. Sommigen verdoven het gevoel zelfs met behulp van drank of drugs. Of we zoeken afleiding in de vorm van: klusjes, boodschappen, sporten, wandelen, zorgen voor het gezin, een opleiding, en alles wat je nog meer kunt verzinnen om maar weg te gaan of blijven van dat gevoel van ongemak.

Onbekend is een ontdekkingstocht
Dus daag ik je uit. Wat zou er gebeuren als je jezelf toestaat dat ongemakkelijke gevoel helemaal te ervaren? Wat is het ergste dat er zou kunnen gebeuren? En wat is het leukste dat kan gebeuren? Wat als je ervan mocht genieten? In de wetenschap dat het gevoel altijd (ja, echt altijd) weer over gaat. Na langere of kortere tijd. Met de garantie dat je iets heel gaafs, nieuws, moois in of aan jezelf hebt ontdekt.

Onbekend is ook onbevooroordeeld
Hoe onwijs gaaf is dit idee? Dat je over iets dat je (nog) niet kent ook geen oordeel kunt hebben! Eindelijk lukt het om naar jezelf te kijken zonder oordeel. Wat een heerlijk gerustellende gedachte. En … geruststellend is hartstikke veilig. Haha! Cool!

Nu je je dit realiseert, hoe nieuwsgierig ben jij nu naar het onbekende potentieel in jou?

Op Ontdekkingsreis
Wanneer je nu denkt: ’ja, ik ben wel nieuwsgierig en ik durf toch nog niet zo goed alleen op ontdekkingsreis.’ Geen zorgen. Ik ga graag met je mee.
Bel of mail me . Ik kijk ernaar uit!

marischka scheltus
Marischka Scheltus heeft ruim 15 jaar ervaring als coach.
Te veel ballen in de lucht? Moe en opgejaagd? Weet je even niet meer hoe het verder moet? Met één of enkele sessies heeft Marischka je weer op de rit. Ze zorgt ervoor dat je het weer ziet zitten en met vertrouwen de volgende stap zet. Het mooie is dat ze de kunst verstaat om je zélf te laten ervaren wat je nodig hebt. Op een concrete, krachtige en liefdevolle manier, desgewenst in combinatie met fysieke training. Je voelt en wéét gewoon dat je er weer tegenaan kunt als je bij haar de deur uitstapt.